Top

Verwarming en verlichting

Voor nagenoeg alle exotische dieren die gehouden worden, is verwarming en verlichting een uiterst belangrijk onderdeel van de eerste verzorgingseisen die een dier kan vragen. In het bijzonder geldt dit voor reptielen en amfibieën. Nederland heeft helaas niet het klimaat waarbij een groot deel van deze bijzondere diergroepen het zonder aanpassing naar zijn zin heeft. Gelukkig is er veel bekend en mogelijk om onze geliefde koudbloedige dieren te voorzien in de nodige warmtelampen.

Warmtelampen van verschillende wattage bieden een uitkomst voor veel verblijven om de dagtemperatuur en het lichtcyclus gemakkelijk te regelen. Ook voor de nacht zijn er diverse warmtelampen op de markt verkrijgbaar. Niet alleen lampen die maanlicht nabootsen of infrarood lampen, maar ook keramische lampen kunnen een uitkomst bieden.


Ultra Violet lampen (UV-A en UV-B lampen) worden gebruikt voor reptielen en amfibieën om onder andere het natuurlijk licht te imiteren. In eerste instantie is dit nodig om het natuurlijk gedrag van een dier te kunnen stimuleren en om voortplantingsdrang te stimuleren. Ook echte planten hebben in een terrarium veel profijt bij een lamp die UV-A uitstraalt. Het bevorderd de groei van de planten en maakt fotosynthese mogelijk. Daarnaast worden kleuren van zowel planten als dieren helderder getoond onder UV-A licht.

Maar dit natuurlijk licht hebben onze dieren vooral ook nodig voor de groei en gezondheid. Reptielen hebben UV-B licht nodig om vitamine D3 aan te kunnen maken. Het achterwege laten van UV-B verlichting in een terrarium resulteert bij het overgrote deel van de diersoorten diverse metabolische ziekten waaronder Rachitis. Om deze reden is het belangrijk om na te gaan of uw diersoort UV-B behoevend is en indien nodig hiervoor een passende UV-B lamp voor aan te schaffen. Het type UV-B lamp is mede afhankelijk van de maten van het verblijf en welke hoeveelheid UV-B uw dier vraagt. Mocht u twijfelen over welke lamp u het beste kan kiezen, u kunt altijd contact met ons opnemen. Wij kunnen u een advies geven.


Wilt u uw verblijf verwarmen zonder gebruik te maken van (nog meer) lampen? Er zijn diverse warmtematten en heatcables verkrijgbaar die u hierbij kunnen ondersteunen. 
 
Exo Terra  UVB 150

Exo Terra UVB 150

€ 23,95
Exo Terra infrared baskingspot

Exo Terra infrared baskingspot

€ 9,95
Exo Terra Solar glo

Exo Terra Solar glo

€ 48,95
Exo Terra UVB 100

Exo Terra UVB 100

€ 22,95
Exo-Terra Daylight baskingspot

Exo-Terra Daylight baskingspot

€ 8,95
Exo-Terra Daytime heatlamp

Exo-Terra Daytime heatlamp

€ 8,95
Exo-Terra Halogen basking spot lamp

Exo-Terra Halogen basking spot lamp

€ 14,95
Exo-Terra Intense baskingspot

Exo-Terra Intense baskingspot

€ 6,95
Exo-Terra Night heatlamp

Exo-Terra Night heatlamp

€ 8,95
Lucky Reptile Halogen Sun Mini 20W Double Pack.

Lucky Reptile Halogen Sun Mini 20W Double Pack.

€ 10,95